Columbae
Volg ons ook op social media:
Over TPV Columbae

Een stukje geschiedenis, cultuur en de ambities

Op deze pagina treft u een stukje geschiedenis en uitleg aan over tennis- en padelvereniging Columbae, hetgeen letterlijk de vertaling is van Duiven in het Latijn. Hopelijk wordt u na het lezen dan vanzelf duidelijk wat de bijzondere cultuur binnen onze vereniging is en betekent. Boven in de grijze balk kunt nog veel meer praktische en nuttige informatie vinden.
Een stukje geschiedenis, cultuur en de ambities


De vereniging is opgericht in 1978. Op 16 mei van dat jaar vond namelijk de oprichtingsvergadering plaats waarna op 13 september de notariële akte passeerde waarmee de oprichting van Tennis vereniging “Columbae” een feit was. De eerste ballen werden geslagen op de banen waarop nu TV de Nieuweling (onze buren) speelt en die toen in handen waren van een vastgoedontwikkelaar. Na de nodige besprekingen met de gemeente kregen wij in 1986 de beschikking over een eigen tennispark met daarop 3 gravelbanen en een houten keet als clubhuis.

Het lukte om in goed overleg met de gemeente 1990 ons park uit te breiden met 3 gravelbanen en in 1995 waren we in staat de houten keet te vervangen door het huidige clubhuis. Door de steeds groter wordende vraag naar tenniscapaciteit gedurende de wintermaanden hebben we in 2004 de gravelbanen vervangen door 6 kunstgrasbanen waardoor het mogelijk werd om het hele jaar door te tennissen. De vereniging beschikt sindsdien zelfs over een enthousiaste sneeuwploeg waardoor ook in de winter vrijwel altijd gespeeld kan worden.

Door de opkomst van padel zijn we ons gaan orienteren of dat ook iets voor onze vereniging zou kunnen zijn. En na uitgebreid onderzoek (o.a. bij collega verenigingen) is begin 2021 besloten om één tennisbaan "op te offeren" voor de aanleg van 2 nieuwe padel banen. Eind 2021 is eerst nieuwe LED verlichting voor alle tennisbanen aangelegd. Deze is gekoppeld aan het KNLTB afhangsysteem zodat het aan- en uitschakelen volledig automatisch verloopt. In het voorjaar van 2022 zijn de 2 nieuwe padel banen opgeleverd en in gebruik genomen, waardoor de vereniging nu beschikt over 5 kunstgras tennisbanen én 2 kunstgras padel banen, allen voorzien van LED verlichting, zodat dagelijks (ook in het weekeinde) van 8 uur 's morgens tot 's avonds 23.00 uur gespeeld kan worden. Als afronding van ale deze veranderingen heeft de vereniging, eind 2022, haar naam gewijzijgd in Tennis- en Padelvereniging Columbae (of TPV Columbae). 
De tennis- en padelbanen zijn niet beschikbaar voor individuele verhuur. Om te tennisen of padel te spelen bij TPV Columbae is een jaarlidmaatschap vereist, klik hier.

Vrijwilligersbeleid
TPV Columbae is een actieve vereniging en dat betekent, dat er veel gevraagd wordt van de organiserende commissies. Gelukkig kunnen deze terugvallen op een grote hoeveelheid leden die enthousiast en belangeloos een gedeelte van hun vrije tijd in dienst stellen van de vereniging. De accommodatie, ons tennis & padel park, ligt in het park tegen de rand van Duiven aan in de wijk 'De Nieuweling', aan de Nieuweling 4. Op het park staat een clubhuis vanwaar uit men duidelijk zicht heeft op de eerste drie tennisbanen. Bij de andere twee tennisbanen en de padel banen is, aan de zuid zijde, een verhoogde tribune aangebracht van waaraf men ("in de zon en uit de wind") prima zicht heeft. Aangrenzend aan het clubhuis is er een groot terras (dat voor een deel overdekt kan worden) en een prachtige veranda, die beiden 's avonds heerlijk in de zon liggen. De toegang tot het park en het clubhuis wordt eletronische verleend middels het uitlezen van de KNLTB club pas. Hierdoor zijn het park, de tolietten, de kleedkamers als ook de AED voor al onze leden, dagelijks tussen 08.00 en 23.00 uur, beschikbaar. 

© Tennisvereniging Columbae 2023. All Rights Reserved.