Columbae
Volg ons ook op social media:
Padel

TV Columbae kijkt uit naar Padel

Het is koud buiten en de dagen zijn kort. Nu al kijken veel mensen reikhalzend uit naar het voorjaar. Onder hen opvallend veel leden van de Duivense tennisvereniging Columbae. Zij hebben dan ook een extra reden zich te verheugen op de mooie maanden van het jaar. Waarschijnlijk begin maart is op het sportpark van de club de aanleg gereed van twee prachtige padelbanen.


Artikel over padel bij onze vereniging: Duivens nieuwsblad 15-12-2021
Columbae is niet de eerste tennisclub die kiest voor de combinatie met padel en zal ook zeker niet de laatste zijn. Padel, net als tennis een racketsport, is nu eenmaal met een enorme opmars bezig. Vrijwel iedereen die het wel eens heeft gespeeld, bevestigt dat het een dynamische sport is die vrij snel is aan te leren. Ook voorzitter Marcel Nusselein van Columbae. “Ik speel het zelf wel eens bij TV Didam. Als je een beetje kunt tennissen of squashen pik je het snel op. Vier, vijf lessen, meer is niet nodig. Het leuke van padel is dat je altijd dubbels speelt, twee tegen twee dus.” Voor de niet-kenners: de oorsprong van padel ligt in Mexico en de sport is via Spanje geïntroduceerd in Europa. Een padelbaan lijkt op een tennisbaan, maar is met afmetingen van 10 bij 20 meter een stuk kleiner. Vergelijkbaar met squash is dat de bal via wanden langs de baan kan worden gespeeld. Geen muren zoals bij squash, maar een omheining van glas en hekwerk. Net zoals bij tennis zijn de speelhelften gescheiden door een net en is iedere helft verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. De spelregels lijken ook op die van tennis. De bal moet over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Het grootste verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand mag laten komen voor hem terugslaat. Terugslaan mag ook weer via de muur.
 
Duivenaar Marcel Nusselein zit in zijn vierde jaar als voorzitter van TV Columbae. Een club die het, zoals de meeste tennisclubs in deze tijd, niet komt aanwaaien.
Het ledental stabiliseert zich de laatste jaren net boven de 300, maar de gemiddelde leeftijd stijgt en in een maatschappij die vercommercialiseert en individualiseert heeft tennis het niet makkelijk. Veel verenigingen grepen al naar padel als reddingsboei en nu doet Columbae dat ook. Hoewel het woord ‘reddingsboei’ niet uit de mond van Marcel Nusselein komt.
Hij zegt het zo: “Ik kijk naar Columbae als club. Hoewel we altijd zijn geweest en hoe we willen worden. Net zoals de meeste tennisclubs zijn we altijd een beetje solitair geweest, op onszelf. Mensen kwamen tennissen, dronken een drankje en gingen weer. Ons kent ons. Heel gezellig, dat wel, maar ik denk dat je in deze tijd de poort wat meer open moet zetten. Wat meer naar buiten moet treden. Dat willen we doen en daarbij zou de mogelijkheid om hier padel te spelen, naast tennis, ons wel eens kunnen helpen.’
 
De eerste keer dat het woord padel werd genoemd tijdens een bestuursvergadering was in 2019. Dat de sport paste onder de paraplu van Columbae was geen discussiepunt. Afgesproken werd dat de bestuursleden zich zouden oriënteren en zich zouden laten informeren over de mogelijkheden. Vervolgens was het nog maar een kleine stap naar de oprichting van een Padelcommissie, die het verdere voorbereidende werk deed.
Nadat de algemene ledenvergadering in april van dit jaar haar fiat gaf aan de plannen en de bijbehorende investering, waren nog enkele maanden nodig om alles rond te breien. Begin november werd door het Arnhemse bedrijf Padelfactory begonnen met de aanleg. Voor twee padelbanen offert Columbae één tennisbaan op (er blijven er nog vijf over).
Begin maart zijn de banen klaar en begin april, bij de opening van het nieuwe buitenseizoen, worden de banen officieel geopend. De totale investering bedraagt 150.000 euro. Een bedrag dat volledig wordt geleend bij de Bank van Nederlandse Gemeenten.
 
Voor dat aanzienlijke bedrag krijgt Columbae nog iets meer dan twee padelbanen. Voorzitter Marcel Nusselein: “We hebben besloten de aanleg te combineren met een verduurzamingsslagje. Op alle banen, tennis en padel, komt ledverlichting. Zuiniger en led geeft minder omgevingslicht. Als het nieuwe seizoen straks begint is Columbae een vernieuwd Columbae.”


Benieuwd naar de plannen?
De bouw nadert reeds zijn voltooing, klik hier.
Voor een sfeer impressie hoe het er straks ongeveer uit zal gaan zien, klik hier.
 
© Tennisvereniging Columbae 2022. All Rights Reserved.